רפואת השיניים כמו הרפואה הכללית כוללת מספת התמחויות, הידועה ביותר היא ככל הנראה אורתודונטיה, התחום העוסק ביישור שיניים. אך לצד מומחים בתחום זה ישנן מספר התמחויות נוספות המכשירות את רופא השיניים לאבחן ולטפל בחלק ספציפי של חלל הפה וקשת השיניים. אחת מן ההתמחויות הללו היא פריודונטיה – התמחות בחניכיים. מי הוא פריודנט ומה בדיוק כולל תחום התמחותו? מה זה בכלל מחלת חניכיים ואיך מאבחנים אותה? אילו טיפולים קיימים למחלות חניכיים ומה ההבדל המרכזי בין פריודונט לרופא שיניים כללי?
מי הוא פריודונט ומה ההתמחות המרכזית שלו?
פריודונט הוא מומחה חניכיים שתחום עבודתו מתרכז באבחון וטיפול במחלות חניכיים על כל סוגיהן. בישראל, כדי שרופא שיניים יוכל לקרוא לעצמו מומחה חניכיים – פריודונט, עליו ללמוד התמחות בתחום למשך 3 שנים מעבר ללימודי רפואת השיניים. כמו כן, עליו לעבור מבחן הסמכה מטעם משרד הבריאות ולקבל את התואר "מומחה". פריודונט הוא אם כך, הסמכות העליונה בתחום החניכיים, הוא הרופא אליו נפנה כאשר ישנו צורך באבחון וטיפול של מומחה בתחום זה. פעמים רבות, שיננית או רופא שיניים כללי יפנו את המטופל אל פריודונט, במיוחד במקרים מורכבים הדורשים ידע, ניסיון וכישורים ייחודיים בתחום החניכיים.
רגע לפני שנמשיך, מהן מחלות חניכיים?
בפשטות, מחלת חניכיים היא זיהום של רקמת החניכיים שמקיפה את השיניים בחלקן התחתון. חיידקים החיים בחלל הפה אוהבים במיוחד את האזור בו החניכיים פוגשות את עצם הלסת, בחללים הקטנים בין החלק התחתון של השן לבין הרקמה הרכה של החניכיים. כאשר מאפשרים להם להתרבות ללא בקרה וללא ניקוי יסודי וסילוק של הדלקת הם עלולים לגרום לזיהום משמעותי, במיוחד לאורך זמן. זאת בדיוק הצרה עם מחלות חניכיים, הן מחמירות ככל שהזמן עובר, לאט ובדרך כלל בלי תסמינים מיוחדים בשלב הראשוני. למעשה, רוב מי שסובל ממחלת חניכיים קלה – ג'ינג'ביטיס כלל אינו יודע זאת אלא רק כאשר המחלה הופכת לפריודונטיטיס – מחלת חניכיים חמורה ומופיעים תסמינים קלאסיים (או בבדיקה במרפאת השיניים, בדרך כלל לחלוטין במקרה כחלק מבדיקה של השיניים).
מחלות חניכיים עלולות לגרום לא רק לתסמינים לא נעימים (פירוט בהמשך) אלא גם לנזק משמעותי לשיניים. ללא טיפול, מחלת חניכיים תחמיר, תגרום לנסיגת חניכיים ובשלביה המתקדמים לאובדן האחיזה של השן בעצם הלסת שלא לדבר על מקרים בהם הדלקת מתפשטת אל עצמות הלסת ויכולה לגרום לנזק של ממש ואפילו לזיהום המגיע אל מחזור הדם. החדשות הטובות הן שכיום כמעט שאין מקרים כאלו בשל התפתחות רפואת השיניים והגישה אל טיפולים יעילים ומתקדמים.
מה גורם למחלות חניכיים?
אין גורם אחד למחלות חניכיים ולרוב מדובר על שילוב של נטייה לפיתוח דלקות בחניכיים, הרגלי היגיינה דנטלית לא נכונים ואורך חיים המאפשר רגישות לדלקות בחלל הפה. כך למשל נשים הרות חשופות יותר למחלות חניכיים בשל ירידה של המערכת החיסונית בזמן ההיריון, מי שסובל ממחלות סיסטמתיות כמו סוכרת, מי שנוטל תרופות הגורמות לתסמונת הפה היבש, נשימת פה ועוד. בנוסף, גורם מרכזי לבעיות חניכיים ובעיות דנטליות באופן כללי הוא עישון מוצרי טבק על כל סוגיהם. העישון גורם להתכווצות כלי הדם הקטנים בחלל הפה ופוגע במערכת החיסונית באופן כללי, שני גורמים התורמים להופעת מחלות חניכיים.
מה הסימנים של מחלות חניכיים?
מחלת חניכיים בשלביה הראשונים בדרך כלל לא גורמת לתסמינים כלשהם, היא נחשבת מחלה שקטה עד לזמן שבו היא מחמירה והופכת למחלה פעילה וחמורה. עם זאת, הסימנים הבאים יכולים להעיד על מחלת חניכיים בשלב בו היא מתחילה להחמיר:
- דימום בזמן צחצוח השיניים
- רגישות לחום/קור (מזון או אויר קר למשל)
- גוון חניכיים אדום או כהה
- חניכיים נפוחות
- ריח לא נעים מן הפה (באשת הפה)
בשלבים מתקדמים אפשר לראות נסיגה של החניכיים היצרת מראה שיניים מוארך, יש כאב בזמן לעיסה, דימום ובמקרים קיצוניים אובדן שיניים.
מתי פונים אל מומחה חניכיים?
הפניה אל פריודונט נעשית בדרך כלל בהמלצת רופא השיניים הכללי או שיננית שזיהו את הצורך באבחון וטיפול על ידי מומחה. לרוב מדובר על מקרים של דלקת חניכיים חמורה, נסיגת חניכיים שדורשת טיפול מורכב וכדומה. כמו כן, פריודונט הוא הרופא אילו ניגשים כשאר מדובר על מחלות חניכיים בגיל צעיר (נדיר ולרוב מצביע על בעיה מערכתית שהפריודונט יכול לעזור לאבחן). בנוסף, במקרים רבים מומחה חניכיים מצטרף לצוות רופאים בתכנון שיקום שיניים מורכב עבור מי שזקוק להשתלות שיניים מרובות, להשתלת שיניים תחת נסיבות יוצאות דופן (מטופלים צעירים, לאחר פגיעה בחלל הפה, מי שסובל ממחלות סיסטמיות וכדומה).
איך פריודונט מאבחן מחלת חניכיים?
האבחון על ידי פריודונט נעשה באמצעות בדיקה פיזית של חלל הפה, בדיקה של הסגר והמנשך, אבחון רווחים בין השיניים, בחינת חוזק אחיזת השיניים בעצם הלסת ובדיקה ואבחון של כיסי חניכיים (עומקם וחומרתם). הבדיקה נעשית ללא הרדמה, היא אינה כואבת כלל וכלל ולא דורשת כל הכנות מיוחדות מצידו של המטופל. בנוסף, הרופא ישאל על ההיסטוריה הרפואית הכללית, היסטורית טיפולי השיניים וכל מידע אחר הדרוש לו כדי לאבחן את הסיבה למחלת החניכיים ולתכן תכנית טיפולית (למשל הרגלי צחצוח, עישון וכדומה). לבסוף, ייתכן שהרופא יבקש לעשות צילום שיניים. לאחר קבלת כל המידע כולל צילומי הדמיה הרופא ימליץ על תכנית לשיקום רקמת החניכיים.
סוגי הטיפולים הפריודונטיים
בהיותו רופא מומחה, פריודונט מוסמך לבצע מגוון רחב של טיפולים בתחום החניכיים בנוסף כמובן, להיותו גם רופא שיניים כללי. אלו כוללים למשל:
טיפול בדלקת חניכיים בגישה שמרנית
מי שאובחנה אצלו דלקת חניכיים בדרגה קלה, ג'ינג'יבייטס בדרך כלל יכול לקבל תוצאות מצוינות עם ניקוי שיניים בלבד. מקובל לעשות ניקוי יסודי כל שלושה חודשים עד למיגור הדלקת בשילוב עם מאמצי ניקוי יסודי בבית. לאחר מכן טיפול שיננית כל חצי שנה יעזור למנוע הישנות של הדלקת.
הקצעת שורשים לטיפול בדלקת נרחבת
במקרים בהם ישנה דלקת חניכיים במצב מתקדם או דלקת שלא מגיבה לטיפול השמרני ביותר, פריודונט יוכל לבצע הקצעת שורשים. ההליך כולל ניקוי יסודי של כיסי החניכיים ומיגור הדלקת שנוצרה. את הקצעת השורשים עושים בהרדמה מקומית באמצעות ציוד ייעודי. ההליך בדרך כלל כולל מספר פגישות כאשר בכל פגישה הרופא מתמקד בחלק אחר של הפה. כל פגישה אורכת כ-60 דקות.
ניתוחי חניכיים (כירורגיה פריודונטית)
במידה והמטופל הגיע אל הפריודונט עם דלקת מתקדמת שלא טופלה משך שנים, כאשר ישנה נסיגת חניכיים חמורה וכאשר נדרש שיקום של החניכיים על מנת לעבור הליכי שיקום מורכבים בחלל הפה ניתן לעשות השתלת חניכיים והרופא שמבצע את ההליך הוא פריודונט.
השתלת חניכיים ובניית עצם
בשלביה המתקדמים ביותר, פריודנטיטיס חמורה יכולה להרוס לא רק את רקמת החניכיים אלא גם את עצמות הלסת. במקרים אלו, פריודונט יוכל לעשות את ההליך המשולב.
טיפולים נוספים
טיפולי חניכים כוללים גם תיקון פגמים אסתטיים בחניכיים, הלבנת חניכיים, הליכים שמטרתם שיפור מראה קשת השיניים ע"י כתרים וגשרים, ציפוי שיניים ושיטות נוספות. כמובן שפריודונט הוא גם רופא שיניים כללי שיכול לבצע את כל מגוון טיפולי השיניים החל מסתימה פשוטה ועד השתלות שיניים.
מה ההבדל הגדול בין פריודונט לרופא שיניים כללי?
בשורה תחתונה, כמו כל תחום התמחות ברפואה, גם כאן, כאשר אנו רוצים לקבל את סטנדרט הטיפול הגבוה ביותר נפנה אל מומחה. עבור מי שסובל ממחלת חניכיים איכות החיים יכולה בהחלט לרדת, ישנו קושי בלעיסה, פגיעה בשיניים, כאבים ודימום ותופעות המשפיעות גם על האסתטיקה של קשת השיניים והנראות הכללית. פריודונט יוכל לאבחן בעין של מומחה, מתוך ידע וניסיון קליני נרחב בבעיות חניכיים ובעזרת כלים מתקדמים בדיוק את מקור הבעיה ולתכנן תוכנית טיפולית עד להצלחה. מומחה חניכיים יכול לאבחן ולטפל גם בבעיות הנוצרות בחניכיים סביב שתלים, נסיגת חניכיים, באשת פה, לעזור לאבחן מחלות סיסטמיות המערבות את החניכיים, לעזור למי שמשתמש בתותבות לקבל התאמה טובה יותר לחניכיים, לטפל במחלות חניכיים גם המורכבות ביותר ולהדריך, להסביר ולבאר את כל הקשור להיגיינה נכונה של השיניים והחניכיים. פריודונט הוא המומחה אליו נפנה, הוא הסמכות העליונה בתחום זה והוא זה שיוכל להעניק את הטיפול המקצועי והנכון ביותר.
תשובות לשאלות נפוצות:
האם טיפול אצל פריודונט כואב?
טיפולי שיניים וחניכיים לרוב נעשים תחת הרדמה מקומית סטנדרטית ולכן, אין כל כאב בזמן הטיפול. במקרים בהם הרופא אינו מציע הרדמה הרי שמדובר בטיפול שאינו כואב מלכתחילה. הדבר היחיד שעשויים להרגיש הוא את זריקת ההרדמה, למי שרגיש במיוחד ניתן לאלחש את המקום במשחה מאלחשת, להשתמש בגז צחוק ובמקרים של חרדה דנטלית אפילו לבקש תרופת הרגעה מרופא המשפחה, לעבור סדציה בנוכחות מרדים או במקרים קיצוניים גם הרדמה מלאה.
האם כל רופא שיניים מוסמך לעשות טיפולי חניכיים?
כל רופא שיניים מוסמך לעשות טיפולי חניכיים שאינם כוללים כירורגיה, בדיוק כמו שכל רופא שיניים טכנית מורשה לעשות יישור שיניים והליכים רבים אחרים. עם זאת, מטבע הדברים, כשנרצה לקבל את הסטנדרט הטיפולי הגבוה ביותר פריודונט הוא המומחה אליו כדאי וחשוב לפנות.
האם ילדים צריכים להגיע אל פריודונט לבדיקה?
מחלות חניכיים מאפיינות בעיקר את גילאי 40 ומעלה ושכיחותן עולה עם השנים. בילדים נדיר לפגוש מחלת חניכיים גם במי שסובל מעששת. לכן, לילדים בדרך כלל אין צורך להגיע לבדיקה של פריודונט אלא אם כן יש אינדיקציה לכך. במקרים נדירים, דלקת חניכיים יכולה להתפתח בגיל צעיר כחלק ממחלה סיסטמית, בעקבות קבלת טיפולים אונקולוגיים, במי שמקבל תרופות שגורמות לתסמונת הפה היבש וכדומה. כאמור, מדובר על מקרים נדירים וספציפיים.
האם פריודונט יכול לטפל בדלקת חניכיים בהריון?
התשובה הקצרה היא כן, בהחלט. נשי בהריון חשופות יותר מבדרך כלל לדלקות חניכיים בשל היחלשותה של המערכת החיסונית בהיריון. מדובר על מנגנון טבעי שנועד להגן על העובר מפני המערכת החיסונית של האם. למרבה הצער, המצב גורם גם לרגישות למחלות חניכיים ולנשים בהיריון חשוב מאוד לשמור על בריאות דנטלית בדיוק מסיבה זו. אפשר בהחלט לטפל בדלקות חניכיים בזמן ההיריון מבלי להשפיע על העובר ומבלי לגרום לחוסר נוחות גדול לאם (במיוחד בשלבים מתקדמים של ההיריון בהם קשה למשל להישאר שכובה זמן רב על כיסא הטיפולים). פריודונט מנוסה ומקצועי ידע לערוך טיפול שמרני אך יעיל, תוך שמירה על בריאות העובר והאם, על נוחות ועל בטיחות מקסימלית בזמן הטיפול לרווחתה של האם, לשמירה על בריאותה הדנטלית והכללית.